Lumina si sunetul

lumina-si-sunetul resized-1

Stiati ca :

… oamenii au nevoie de lumina ca sa vada, dar multe animale nocturne vad mai bine decat oamenii in intuneric.

… lumina trece prin obiecte sau este reflectata de acestea si patrunde in ochi prin pupila. Cristalinul proiecteaza lumina pe retina iar creierul intelege imaginea proiectata.

… sunetul este un fel de val. La fel ca valurile mici ale unui lac, sunetul calatoreste in toate directiile. Sunetele calatoresc prin aer sau apa. In spatiu nu este nici aer, nici apa, deci nu sunt nici sunete. Sunetele calatoresc mai repede prin apa decat prin aer.

… unele avioane calatoresc cu o viteza mai mare decat a sunetului.  Cand depasesc viteza sunetului, se aude un zomot puternic, numit bang sonic.

Ce au toate informatiile de mai sus in comun? O carte superba, Lumina si sunetul, de aici

Temele pentru acasa – durere sau placere? (partea II)

Prezentul articol este continuarea celui din numarul trecut. Reamintim faptul ca fiecare copil are ritmul lui de munca.

1. Evitati sa il presati pe copil cu prezenta dumneavoastra in timp ce isi face lectiile. Stati pe aproape, dar nu interveniti decat daca va cere ajutorul. Nu incercati sa-l ajutati cu orice pret, nu-l faceti dependent de dumeavoastra. Atunci cand va cere ajutorul, nu-i faceti dumneavoastra tema – incercati sa-l ghidati catre rezolvare prin intrebari adiacente. Este foarte important sa nu munciti dumneavoastra in locul lui, ci sa-l lasati sa-si castige increderea in fortele proprii.

2. Oferiti-i o gustare in timp ce isi face temele – o mica pauza e binevenita, un sandwich ii reface energia – aveti grija sa fie ceva care poate fi mancat repede si care nu pune in pericol curatenia cartilor si caietelor.

3. Pregateste-i un cosulet/cutie in care sa aiba toate uneltele necesare pentru efectuarea temelor (unelte de scris, culori, foarfeca, lipici, rigla etc) astfel incat sa nu fie nevoie sa se ridice de pe scaun pentru fiecare lucru de care are nevoie.